pátek 31. července 2009

Krakow

Rano bylo leniwe. Nakoupili jsme si snidani v kempu a dlooouze si ji uzivali. Nemuseli jsme balit, v planu byla pesi prohlidka stareho mesta.
Busikem a tramvaji jsme ujeli asi 5 km a vystoupili primo pred kralovskym hradem Wawelem. Je pekny s malebnou polohou nad Vislou, vice na fotkach. Prochazka podle reky se zahy zmenila v pulhodinvou projizdkou malou lodi po Visle. Nejdriv tedy Wawel z reky a pak i zevnitr. Je to krasna stavba, se spoustou staveb z ruznych obdobi a taky samozrejme s vyhlidkami na reku. Po kralovske ceste jsme dosli na Rynek Glowny, hlavni namesti, ktere svoji atmosferou pripominalo Staromak. Vubec ta zdejsi atmosfera hodne pripomina prazske historicke centru a to jak na hlavnich, hodne turistickych ulicich, tak i v tech vedlejich klidnych ulickach. Libi se mi tu moc.
Po obede jsme zasli "zkontrolovat"" nedaleke hlavni nadrazi, odkud budeme zitra vecer odjizdet. Vraceli jsme se k Wawelu parkem na miste starych hradeb (tim Krakov pro zmenu pripomina Viden... A taky rekou), na odpoledni pauzicku jsme nasli uzasnou hospodu Pod Wawelem. Pusobila tak "prvorepublikove", s velkou zahradkou, neluxusnimi, ale solidnimi zahradnimi stolky, nabidkou, napisy. Nosily se tu obrovske porce jidla, tuplaky piva a ruzne dobrutky. Zvlastni bylo, ze ac by se hospoda dala oznacit za turistickou, byli jsme tu jedni z mala cizincu. V partii Lukas odvratil vyhrou o pul bodu snizeni handi, ach jo... Nicmene zitra se s Krakowem rozloucime veceri prave zde.
Prochazkou jsme se vratili na Rynek, uzili si poulicnich umelcu (skupinovy breakdance, zive sochy, loutky Michalea Jacksona, Tiny Turner a Celin Dion "zpivajici" a tancici na reprodukovanou hudbu).
Nakoupili jsme veceri a dali si ji u stanu v klidnem kempu, az na ty komary, sakra!
Prijemny den. Mam Krakov rad.

Žádné komentáře:

Okomentovat